Skip to main content
search
0

Na faillissement is het mogelijk om een nieuwe start te maken, met genoeg discipline en focus. Hoe ziet het leven na een faillissement eruit? Wanneer u deze stap overweegt, is het belangrijk om vooruit te kijken voordat u uw volgende stappen neemt.

Ondernemers kunnen zich op een punt bevinden waar er geen kans is dat ze de schulden die ze hebben opgebouwd kunnen afbetalen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die al zijn spaargeld heeft opgebruikt en al zijn creditcards heeft opgebruikt vanwege medische problemen. Zelfs met werkloosheid of een tijdelijke baan kan het zijn dat ze de minimale maandelijkse betalingen niet meer kunnen doen of hun huur en auto niet meer kunnen bijhouden. Op dit moment is het een goed plan om te praten met een Registerstrateeg.

Helaas komt deze situatie maar al te vaak voor. Als u denkt dat een faillissement ook voor u ter sprake komt, lees dan vooral verder om te ontdekken wat u kunt verwachten en waar u op moet letten na het indienen van een aanvraag voor een persoonlijk faillissement.

Belangrijke punten

  • Na het aanvragen van een faillissement is uw eerste stap het informeren van uw schuldeisers over uw faillissement en het liquideren van uw niet-vrijgestelde activa.
  • Het kan tot 10 jaar duren om een lening te krijgen. 
  • Er zijn bepaalde stappen die u kunt nemen om na een faillissement weer controle te krijgen, waaronder het onderhouden van uw baan/onderneming, het op tijd betalen van rekeningen, het houden van een positief saldo, en het opbouwen van uw krediet.

Het faillissement is aangevraagd, wat nu?

Voor personen die failliet zijn gegaan, is het herstelproces lang en moeilijk. De eerste stap komt wanneer u en uw door de rechtbank benoemde curator uw schuldeisers spreken om hen te informeren over het faillissement. Het liquideren van uw vermogen is mogelijk de eerste van vele zaken die behandeld moeten worden naarmate de gevolgen van uw faillissement zich ontvouwen.

Het krijgen van een lening van welke aard dan ook zal ook niet even makkelijk zijn. Het is misschien mogelijk om een betere kredietscore te behalen en al na een jaar in aanmerking te komen voor bepaalde soorten leningen, maar dat geldt niet voor iedereen. Uiteindelijk zijn er zes soorten faillissementsaanvragen. Om een keuze te maken die het beste bij uw financiële positie past, is het raadzaam om te overleggen met een expert.

Herstellen na het aanvragen van een faillissement

Er zijn een paar stappen die u kunt nemen om uw situatie weer onder controle te krijgen.

  1. Vinden en behouden van een baan en huis. Het vinden van een goede plek om te wonen is enorm belangrijk. Stabiele woon- en werkomstandigheden zijn noodzakelijk omdat ze de schuldeisers laten zien dat u betrouwbaar bent. Doe wat u kunt om toch vooruitgang te boeken en vind een baan die de basis kan zijn om het faillissement achter u te laten.
  2. Betaal uw rekeningen. Het is noodzakelijk dat u op de hoogte blijft van al uw maandelijkse facturen en andere betalingen, zodat uw rekening ‘schoon’ blijft. Er is in dit opzicht absoluut geen ruimte voor zelfs maar de kleinste terugslag, houd hier rekening mee. Dit betekent dat u uiterst waakzaam moet zijn voor elke uitgave, zodat uw uitgaven niet verder gaan dan wat u zich kunt veroorloven.
  3. Stel een banksaldo op. Het openen en onderhouden van een betaal- en/of spaarrekening is ook noodzakelijk. Het hebben van een geschiedenis van ten laste genomen bankrekeningen kan uw vermogen om een nieuwe betaalrekening te openen in de weg staan. Het goede nieuws is dat veel banken tweedekans programma’s aanbieden voor mensen in deze situatie. Door te allen tijde een positief saldo op alle rekeningen aan te houden, laat u werkgevers en crediteuren zien dat u nu een betrouwbare cashflow heeft.

Het verstandig gebruiken van uw post-bancaire inkomen en krediet is de sleutel tot het opnieuw opbouwen van een toekomst na een faillisement en het weer op eigen benen staan. Als u aan investeerders, banken en werkgevers kunt bewijzen dat uw leven na een faillissement op orde is, dan zal ook dit obstakel verdwijnen. Talloze mensen hebben hun faillissement achter zich kunnen laten, dat kunt u ook.